Followers

Monday, 23 May 2011

TEMUDUGA.....!!!!!!!!!

assalamualaikum smua.....=)

sori coz agak lame dah x mnulis di sini..... em,bile sebut je bab temuduga mest jd cuak....x kire lah temuduga belajar,kerja or ape2 je lah....macam2 persediaan lah yg akn dibuat,,...baru2 ni ak bru aje check untuk temuduga pendidikan....alhamdulillah ak di panggil untuk di temuduga UIA kuantan pd 29 mei 2011 ni utk kos pendidikan bimbingan dan kaunseling di UPSI dan UPM.....trase berdebar plak di pk kan,...em,maklum le nak temuduga jd ckg,perwatakan seorang guru tu amatlah di perlukan....

hari ni ak nk kongsi sket persediaan utk temudua pendidikan..(byk info dr ckg shireen...huhuhu..)

1. first skali mestilah berpakaian kemas seperti seorang guru...mst sentiasa smart.

2. bila nk msk blk temuduga 2,bykkn selawat n jgn lpe tanya kpd penjaga di luar siapa yg akn menemuduga kt...datuk ke,dr ke or sape2 je suapye kt dpt membuat persediaan selengkapnye,...

3.sebelum masuk,ketuk dlu n jgn lpe beri salam..

4.bg yg lelaki,berjln mstlah segak...skrg ni nak elakkn drpd warga pendidik yg mempunyai kekeliruan jantina,...faham2 sendiri la ye...=)

5. bila dah msk 2,jgn terus duduk,tapi berdiri sahaja di depan kerusi sehingga di suruh duduk..

6. duduk 2 seakan-akan pengantin n mestilah tegak....jgn menyandar pada kerusi...kaki juga janganlah di silangkan..

7.semasa menjawab soalan yg di ajukan,jawab lah dgn yakin dan jgn teragak-agak...just try yg terbaik...

8.jangan main 'goreng' je jwpn tetapi beritahu kepada penemuduga bahawa soalan tersebut x dpt di jawab...jgn smpai semua solan pulak x boleh di jawab...

9.sepanjang temuduga pastikan senyum n tunjukkan perwatakn yg mesra...tp jgn lak di tnya yg penemuduga 2 tggl di mana,anak berapa...tu dah terlebih namenye,...huhuhu

10. buat juga sedikit persedian tntg pelajaran,,..takutlah penemuduga nnt suruh kt mengajar kat dpn die...

11. jn lupe bawa dokumen-dokumen penting n slip panggilan temuduga....2 paling penting skali..klau tidak x bleh msk le jwbnye....

12. dan yg paling penting bykkn berdoa kpd ALLAH SWT krn DIA lah yg mentadbir sekalian alam dan DIA tau apa yg terbaik utk kt...


just nak berkongsi ilmu...klau ada yg terkurang,maaf sangat...yg paling penting doakan kjayaan sy dlm temuduga nnt k....=)



ckg praktikal n ak...ade gaye mke pendidik x???

 ckg n pelajar...em,lbih kurang je saiz kn...huhuhu


gud luck kpd semua yg akan menduduki temuduga....

wassalam.....

Thursday, 19 May 2011

penghargaan......

assalamualaikum.......




penghargaan???????????????????????


apa maksudnya.....ak pun tau ape mksdnye....tp pd pndpt ak ialah ianya berlaku apabila apa yg kita buat di hargai...(ak pn xtau ape maksud aku)....tp kt pasti sronok bila ape yg kt buat di hargai....btol x????


alhamdulillah slame ni ape yg ak buat sntsa di hargai...syukran...bukan mudah utk di hargai oleh org lain....apabila sesuatu kerja yg kt buat itu ikhlas krn ALLAH  insyALLAH akn dhargai....bile kerja yg kt buat di hargai mesti conok n kerja yg di lakukn dpt di siapkn dgn sempurna...




arini ak ade sedikit cerita.....slame ni kn x pernah lah ak tersentuh sgt bile ape yg ak buat di hargai....tp kn semasa ak mengajar di smk tok sera ktn,ak dpt lihat yg mereka begitu menghargai ak....bersyukur sgt....bkn lah nk kate ak ni baik kn,tp ble org dah mntk tlg ak keberatan utk menolok...myb tu lah sebabnye....


semasa ari sukan bru2 ni ak still dtg tlg wlau pn kontrak ak dah tamat...bukan ape,ak sronok bekerja dgn guru smk tok sera krn wujudnya smgt kerjasama yg tggi n saling ambil berat antre satu same lain...yg ak pling kagum dgn guru2 rumah hjau...sntsa bersemangat,,...x pernah kenal erti kate 'kalah'...


waktu hari terakhir di smkts pun siap ada mkn2 lg...byk jugak dpt hadiah dr rakan2 guru dan para pelajar,,...thanz a lot smua...terharu ak rse di ats penghargaan mreke...arini pulak ckg rumah hjau ajak lunch kat sara thai kitchen...terharu plak ase...ckg rumah hjau ni pantang berjumpe,mst riuh rendah...bukan main bising lagi sara thai td dgn gelak tawa para guru....huhuhu...thanz kat kak shiqin yg buat mug ade gmbr guru2 rmh hjau....sweet g2.....to all guru rmh hjau thanz ats jemputan td,....=)




guru2 rmh hjau yg hebat gitu...terbaik...=)

 penghargaan dr para guru n student,...thanz a lot...=)

lunch with guru rumah hjau(19 mei 2011)

kt hanya insan bese n bersyukur lah dgn segala yg kt ade...juz buat sesuatu perkare dgn ikhlas n jgn sesekali mengeluh...buat lah krn ALLAH n insyALLAH di hargai semua....=)thats all 4 today...wassalam....=)

Wednesday, 18 May 2011

siapa diriku....??????

assalamualaikum.....


kenapa kdg2 kt x knal siape diri kt...kdg2 kt nak jd mcm org lain.....knape yek...????? kdg2 ak terfikir jugak.... tp seperti mana kt sedia maklum,rmai org menjdkn ssorg indvidu e2 sbg idola...katenye sbg ikutan n panduan...bukan nak jd mcm org 2, tapi just sebagai penaik semangat....ak pn ade beberape indivdu yg ak jd kn smgt idola...meh le tgk......

1. NABI MUHAMMAD S.A.W....
tak lain x bkn idola ak tentulah junjungan besar kt nabi muhammad saw...baginda begitu hebat shgga x dpt dgmbrkn dgn kata2...lihat lah bagaimana baginda memimpin ummat Islam...dan yg paling rase tersentuh tentang nabi kt ni ialah mse baginda hendak mehembuskan nafas terakhir,baginda msih menyebut ummat ku....jd kt sbg ummat nabi muhammad saw,jgn lah kt sesekali melupakn baginda...slalu lah berselawat ke  atas baginda n yg pling pntg JANGN TINGGAL KAN IBADAH KPD ALLAH SWT.....

2. ABAH N ABAH(en zaid b abd rahim n pn nor kamariah bt abd rahman.)

                                                        abah n mak.....

setentu nya mak n abah idola ak jgk....mreke lah yg mlahirkan ak 20 thun yg dlu.... mk skrg  umrnye 59  thn n abh 75 thn...alhamdulillah msih lg shat....mreke lah indvdu yg plg hbat dlm hdup ak.....u r amzing, just de way u r....=)...mk ak prnh cte dlu yg ak mse nk lhir dlu mmg x menyempat...mak ak kte ak kluar dr prut kat ats stretcher...mmg  x sbr...mreke lah yg bela ak sjk dr kcil...ak hrap suatu ari nnt ak plak dpt mjge mreke amin......

3. IBU(puan shireen bt abdul latiff)

                                                       zaaff, ibu n apiz...

insan ni lah byk mengasah bakat ak...beliau merupakan kaunselor cmrlg di smk alr akar...hebat gitu.....beliau slalu ajak ak join progrm n handle program...dia lah yg ajr ak nk wat ice breaking n mcm2 xtvt lg...jase die mmg ak x mmpu nk bls...di sebabkn beliau lah ak jd mnt nk jd kaunselor n skrg ni mmg cite2 ak nk jd kaunselor...hrap2 cite2 ku  ini termakbul...beliau slalu jgk kate yg suatu hari nnt ak akn gnti tmpt die...amin...hrap bgtu lah.....

3. ABG HASRA


watak sterusnye mrupakan senior ak wk2 ak f3.....mse 2 die upper 6...die mmg hebat sgt2 tau...mse ak f3 dlu die yg ajr ak bahas...die ni merupakan pembahas terbaik peringkat kebangsaan...die ni baik sgt n ckup berbakat dalam kepimpinan....skrg ni die slalu kendalikan program motivasi...ari2 pn ak prnh join jd fasilitator...mmg terpegun ak tgk die bercakap kat dpn...teramat berkaliber n penuh dgn aura...ak pn slalu jd kan die sbg penaik smgt ak....hrap dpt jd cam die.....




3 org kat atas merupakan antre org yg ak jdkn sbg idola......x lpe jge rkan2 ak yg hebat yg ak sntsa jd kn sbg penaik smgt antre nye zulhilmi qusyairi n syafiq aizat...mse kat ostel dlu dyorg yg slalu teman ak berborak mlm2...dyorg ni hebat tau....x lpe jgk membe ak yg lain...membe2 mse f3 dlu,dak 6atas cmrlg 2010, rakan asrama 2007-2010...smua adlah terbaik n tanpa kalian sape lah daku....

                                       gmbr dgn rakan2 wk2 malam graduasi.....

                                              syafiq aizat, arie n aku,....

                                              zulhilmi qusyairi n ak....


thats all 4 today....maassalamah wailalliqa'......wassalam.......

Tuesday, 17 May 2011

cokelat??????

assalamualaikum....em,dah hampir 1 bulan kontrak kerje ak tamat....xtau nak wat ape pulak sekarang....
ada juga terpikir nak buat bisnes kecil- kecilan tapi nak wat bisnes ape yek...???


kawan2 ak semua sibuk kerja skrg...maklum le nak kumpul duit nak sambung belajar bulan 9 ni...lmbt lgi
2....insyALLAH dis year smbg bljr awl bln 9....4 ari slps raye...thn lps dah x raye sgt coz nk exam stpm,em nmpknye sme lg le thn ni....


smbg blk topik utama...ak de gak terpikir nak wat bisnes coklat...pasaran tu insyALLAh ade dah,... skrg 
pn msih bljr lagi nak wat  coklat,...macam conok je...lagi pun ak ske gle mkn coklat....ske gile...klu wat bisnes nnt x sempat plak jual tkut hbis ak je mkn...huhuhu...


klu cakap bak cokelat ni teringat plak mase zaman kat asrama dlu...klau orang yg kapel or berangkat ni ske sngt bagi-bagi cokelat....terutame beri cadbery...kihkih....kat asrama kan x de peti ais so kami simpan le coklat ni dalam timbunan baju spaye kekal keras....hihihi...


ade sorg kwn ak ni die prnh britau yg perisa cokelat ni ade makne tersendiri...klau org beri kt cadbery perisa black forest,mknenye kasih syg n cinta sbb bile kt mkn coklat perisa ni,kt x nmpk black forest 2,tp bile mkn trase best gile....sumpah x tipu....begitulah juge kasih syg n cinta .....sweet gitu,2 pn klau btul carenye...klau yg perisa dairy milk plak org 2 nak sruh kt plih tntg hubungan kt dgn org 2...mknenye kt balas le perisa yg berkaitan dgn hbgn 2...tp mntk maaf sgt2 sbb yg lain x ingat le....dah lpe...huhuhu...saje je nak kongsi psal coklat ni...tp its depend on korg la yek....


ok lah,smpai kat sni je dlu....nak maghrib da ni...jgn lpe solat k....wassalam......=)

Sunday, 15 May 2011

hari yg bermakna.....

assalamualaikum.....16 mei merupakan ari yg bermakna buat smua warga yg bernama pendidik....x kire lah yg mengajar tadika atau pn sekolah....rmai org kate jd ckg ni bez....yeke?????

sebenarnye tgs seorg guru amatlah mencabar....ak berani berkata gni sbb ak pernah menjadi seorg guru ganti selame 3 bulan kat smk tok sera kuantan...mmg mencabar...setiap hari kene berdepan dgn pelbagai jnis ragam pelajar....ada yg berlari dlm klas,ade yg mkn stiap mse n macam2 lg...paling pening ble kene tanda karangan students...mcm2 yg di tulis mereka...ada yg smpai x fhm nk di bace...cane la yek ckg ak tnda buku ak dlu...huhuhu...  .tp kn,budak skrg ni byk yg mnje...smua ilmu harus di suap...em,nk wat cne kn,as a guru inilah yg di kate sbg 1 cabaran buat mereka yg bergelar pendidik....

setelah hmpir se bln ak dah hbis kontrak...mula trase rndu akn suasane riuh rendah di sekolah...jeritan pelajar kini tidak lgi kedengaran.....kekadang mle trase sunyi...wlau pn student2 ak ni nkal,tp dieorg hormat kat ak.....mse ari terakhir agak sedih le jgk.....guru2 adakn mjlis utk ak...byk jgk dpt adiah....thanz al lot smua....

setelah menjadi seorg guru bru ak fhm apa e2 GURU....betape bsrnye jase mreke kpd kt smua....tanpa mreke,sape lah kt....SELAMAT HARI GURU CIKGU,.......

 ini lah students form1 ak yg mcm2 kerenah.....nkal bangat...huhuhu..


   karya students form1 ak.....macam ade.....=)


 ni student form 3 ak...enjoy ngajar mreke KH... tp mcm kerenah dyorg ni...

baru2 nak jinak.....=)

assalamualaikum semua...x tau nak tulis ape....sronok je bile tengok org lain ade blog....so,ak pun nak try la jgk wlau pn x brape pndai...hrap2 dapat kongsi pelbagai cerita menarik tntg diri aku kat sni...juz nk jadi mcm org lain yg suke kongsi cerite kat blog....ak jnis org yg simple n bese2 je....ske enjoy2 mcm org lain....hrap2 lps ni bleh berkongsi cerite kat sni....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...