Followers

Sunday, 31 July 2011

satu kelainan.....

assalamualaikum w.b.t.....



alhamdulillah msih di beri peluang oleh ilahi untuk menulis di sini.....syukur di panjat kan kpd ilahi kerana dapat lagi bertemu dgn ramadhan pada thun ini....semoga ramadhan tahun ini dapat di manfaatkan dgn melakukan  ibadah kpd ALLAH swt...


satu kelainan....tahun ini insyALLAH aku akan berpuasa selama se bulan kat rumah....msti ase lain sgt sebab sejak dari form4 smpai la form6 ak berpuasa kat asrama...sahur same2,berbuka same2,tadarus same2 n terawih pun same2....conok sangat rase mase tu n terase seperti mahu ulang semua tu tapi apa kan daya....pling conok waktu sahur sbb macam2 rupe sorg2 waktu sahur tu....poyo je muke....kih2....ak pun pe kurg nye.....huhuhu.....


mase kat asrama dulu pun bile waktu berbuka je,msti ak yg slalu kene bace doa....bile da nak berbuka je msti smua pandang ak n tggu ak bce doa berbuka....indah sgt mse2 tu....mse terawih pun macam2 kerenah....lambat je nak gerak...bile dah separuh imam bace al-fatihah bru nak start solat,....huhuhu...bese lah tu kami dak ostel...nakal2 gitu....


tapi yg pling ak ske bile ramadhan dah hmpir di penghujung n cuti raye pun dah x lame....mse tu mmg asyik kedengaran lah sore2 'MERDU' nyanyi lagu raye.....happening gitu....memang conok abis le....adoi....klu di ingat semule,epy ade,cdih pun ade...tp life must go on....kini tibe mse utk adek2 di asrama pula untuk melakar kngn2 mnis mereka sepanjang berpose di asrama...ak pasti akn rindu suasane2 ni n segale kngn indah yg pernah terukir di kitab memori ingatan ni, xkan ak lupe smpai bile2.......!!!!!!

'ASRAMA SMK ALOR AKAR TERBAIK!!!!'


btul kate org yg zaman persekolahan adalah zaman yg pling indah....kpd semua, sy ingin mengucapkan selamat menunaikan ibadah puasa di bulan Ramdhan ini n semoge segale amalan kite di terime oleh ALLAH swt...amin....



sekian wassalam...salam ramadhan...........

Tuesday, 26 July 2011

sayang dan cinta......

Assalamualaikum w.b.t…..

Alhamdulillah masih di beri kesempatan oleh yg maha Esa untuk ak menulis di sini….adakah sayang dan cinta itu same????
Erm seriap org pasti ade pendapat msing2 kan…..pade ak,cinta n syg ni lbih kurg same je dan x byk pn bezanye….

Cinta n syg ni byk jenis….cinta pada ilahi,cinta pade nabi,sygkan ibu bapa n family,cinta n syg antre psgn kekasih,ksih syg antare adik angkat dgn abg or kakak angkatnye,kasih syg sesame sahabat dan macam2 lagi….itulah syg n cinta,ianye x mengenal usia n rupe kerana cinta itu satu perasaan suci yg lahir dari hati…

Tapi kadang2 kite yg mengotorkan cinta ini terutame bagi psgn kekasih…berjmpe x tentu mse,pegang sini,pegang sane n macam2 lagi…..org slalu gak tnye ak salah ke bercinta?????erm…ak pun x pasti nak jwb…tapi pade ak x salah utk bercinta selagi adenye menjage batas pergaulan antre 1 sama lain….tapi rmai juge yg kate bercinta selepas kawin lebih baik….erm…no komen….huhuhu..

Erm,nak sentuh pula tentang kasih syg…..SAYANG….kdg2 kan pyah nak tau same de seseorg tu syg kt or x…btol x….tapi besenye klau kite perhatikan btol2 pasti kite bleh tau….keikhlasan tu pasti teserlah…ak syg sgt mak,abah,fmly,adk angkat ak n kawan2 ak….pade ak mereke lah segale-galenye….tanpa mereka sape lah ak….perkataan syg tu mgkin mudah utk di ungkapkn dgn kate tapi kdg payah nak di zahirkan….tapi pada ak ksih syg yg di zahirkan tu sbnrnye lbih ikhlas dari kate2…

Erm….ape yg sy tulis ni sekadar pandangan sy sendiri dan setiap org berhak memberi pendapat msing2…..cme 1 nasihat sy,ikhlaskan lah dri anda dlm memberikan ksih syg n jgn pernah hrapkan blsan…’berkasih biarlah pade yg sudi bukan meminta pade yg simpati’…suke sgt ungkapan tu…dalamilah ayat ni semua agar kite semua mengerti bahawa cinta n syg tu amat penting dalam kehidupan…kehidupan ini pasti lebih indah jike adenye cinta n syg…

So hargailah org di sekeliling yg menyayangi diri kite….dan ingatlah yg cinta pling suci adlah cinta pada ilahi…

Cintakan bunga,bungakan layu,
Cinta manusia,pastikan pergi,
Cintakan Rasul,cinta sejati,
Cintakan ALLAH,kekal abadi….

Semoga kite semua dikurniakn cinta yg sejati  oleh ilahi…amin….

picture with my adik angkat.....^_^....

~iemi n aku...skrg die da f4...ni gmbr mse die f1~

~dini n ak...mse ni die f3...skrg da f5~

~ak n syimir....mse ni die f1 n skrg da f4~

~ak n muzil...mse ni muzil f1 n skrg da f4~

~arie n ak...mse ni arie f1...skrg da f2....~

smoge anda semua gembire di smping org yg anda syg.....wassalam....

Monday, 25 July 2011

erti sebuah persahabatan........

Assalamualaikum w.b.t….



alhamdulillah msih di beri kesempatan oleh Ilahi untuk berkongsi cerite dengan semua pembaca….
PERSAHABATAN….ak pasti yg pada semua erti sebuah persahabatan tu amat bermakne dan tidak dapat di gambarkan dengan kata2….terlalu besar maksud persahabatan tu….org kate klau dah bersahabat tu smpai bile2 sahabat….btul kan….tp pagi td smuanye telah terbukti….

Pagi tadi kawan lame abah ak yg duduk kat KL datang rumah….katenye dah berpuluh tahun x jumpe dan mereke berkawan sejak dari muda….bayangkanlah da berape lame mereke berkawan sebab umur abah ku pun dah 75 tahun…lame 2…..berborak panjang mereke tadi….macam2 cerite kluar….sronok jugak ak mendengar…tapi banyak cerite tentang bola le sebab mereke dlu kuat main bola mse mude2 dlu….huhuhu…sebelum kwn abah ak balik tadi,sempat lah ak tangkap gambar sebagai kenangan….^_^…



Erm….begitulah persahabatan….begitu indah kan…wlaupun dah lame x jmpe,tapi kawan tetap kawan…..jadi hargailah rakan2 yg ade di sekeliling kite…mungkin kadang2 tu rakan kite melakukan kesilapan n kadang2 kite pyah nak terime….tapi ingatlah yg tiada manusia di dunia ini yg sempurna….mungkin arini ari die n mgkin suatu ari kelak kite pule di tempat die…siapa tau…

So,sentiasa lah bersangka baik dalam bersahabat…jgn mudah buruk sangka n jadikan kenangan dengan kawan2 sebagai kenangan paling indah dalam diri kite semua….^_^….di sini aku sisipkan sedikit kata2….hayatilah semua pembaca….


Erti dari sahabat:

Alhamdulillah aku selalu dapat ape yg aku nak,tapi apa yg aku dapat tu tidak bermakne jike tidak di kongsi bersama seorang sahabat….

Ak x pernah cover depan kawan2,sebab bagi ak kawan2 adalah tempat utk ak menjadi diri ak,berkongsi kelebihan,kekurangan dan mengukir detik2 indah…

Aku suke gelakkan,kenekan kawan2 aku,kerana hanya mereke sahaje insan  istimewa yg boleh ak buat macam tu…

Semua ini adalah kerana erti sahabat adalah terlalu hampir pada hati,wlaupun terlalu jauh pada lisan,tapi tetap terukir  pada senyuman dan memori ingatan….

Semoge erti sahabat ini terus dilimpah kurnia dari ALLAH…amin….

KENANGAN DENGAN KENGKAWAN...

 ~kenangan wktu form 6~

 ~kenangan with JPA3 2010 at kem sri damai..~

~ari keusahawanan 2010~ 

 ~dak aspure dorm 1 2010~

 ~kenangan 2008~

~on de way nak gi makan~ 

 ~dierah n de geng....~

~orientasi asrama 2010~ 

 ~2009~

 ~team nasyid smk tok sera 2011~

~2011~

moge persahabatan ini keakl smpai bile2....amin.....wassalam.....

Sunday, 24 July 2011

x sangke aku.....^_^



Assalamualaikum w.b.t……

Alhamdulillah masih di beri kesempatan untuk menulis di sini…..em,anda semua pernah x buat persembahan kat atas pentas???kadang ble teringat semula kenangan2 tu trase nak tergelak pulak….=)…so arini nak cerite sket….seingat2 ak,ak pernah wat persembahan  kat atas pentas sejak dari darjah lima lagi hinggalah ke upper six….



Mse darjah 5 ak pernah berlakon kat atas pentas,,..mse tu ak melakonkan watak JWW BIRCH semperna hari merdeka…kmpln ak menang no 1 mse tu…terbaik la kami…x sangke rse…mse 2 ak watak utama la jugak….menang hamper besar lagi….

Yg ke 2 waktu ak form 1…ak n beberape org kawan berlakon untuk persembahan hari anugerah….mase tu berlakon cerite yg bertajuk ‘baju emas sang maharaja’ dibawah pimpinan ckg shireen….bez jugak…sejak dari tu mula berani naik pentas…

Yg seterusnye mse ak form 3…ni mmg x di sengajekan…mse ni ak nyanyi semperna pesaraan ckg…ak nyanyi dgn sorg dak pempuan ni…tapi x ingat name die ape…tp org pggl die ‘aca’…klu x slap nyanyi lagu ‘my heart’…..hahaha…klu ingat smule pasti nak gelak….famous jap ak di sebabkan hal ini….huhuhu….

Slain 2 mse ak f5 semperne dinner ostel….conok sngt….kite org cite  tntg kisah duk ostel…mse ni ak berlakon dgn sapik,syahmi,pudin,zulhilmi,apiz,bonzer,syimir,bong f1,syafiq,sobri…..conok sangt mase tu….mmg gempak gile kot…pengetua pun gelak sakan tengok persembahan kami mse tu….mse ari merdeka pun kami buat persembahn….gempak gitu semperna ambang merdeka….=)

Mse ak lower 6 bese2  je…mse ni ak duet dgn sue nyanyi lagu ‘cinta antara kita’…kebetulan mse tu ktorg pkai bju same wane….jadi gossip jap ktorg….huhuhu…tp ktorg tetap besfren….mse dinner upper 6 plak skali lagi ak duet dgn sue….kali ni plak nyanyi lagu ‘kau ilhamku’…mse ni sedih sangat kot…terase cdih sangat…maklum la tahun terakhir kat sekolah….feel abis nyanyi kot….kihkihkih..

Yang ni pulak ak x leh lpe smpai bile2….persembahan semperna hari guru smk alor akar 2010…ak n geng2 form6 yg duk ostel wat persembahan….kami menari lagu p.ramlee….memang gempak gile lah…ak pun x sangke ak leh wat….memang penonton sorak sakan mse tu…ak plak bawak watak p.ramlee utk lagu madu 3….ckg2 pun x caye ak leh wat gitu…smpai skrg ak x leh lupe….mle2 nak msk kn video tu kat sni tapi x bleh plak…ade error sket…lain kali la kot…

PELAKON-PELAKON HANDALAN...





Macam tu lah kehidupan…terlalu banyak kenangan yang tak boleh kite lupe….mungkin kadang2 tu memalukan bile di pikirkan semule tapi sebenarnye perkara nilah yg bleh wat kite kadang2 tergelak sorang….so hargailah segale perkara yg kita pernah buat…so enjoy  urself k….=)…2 saje buat mase ni….wassalam…..

berkat,........

Assalamualaikum  w.b.t…
Alhamdulillah masih di beri kesempatan oleh ilahi untuk menulis di sini….conok plak ble tgk makin ramai rakan2 yg ade blog…..moge berjaye dgn blog anda……=)



Berkat…..arini nak cite tentang keberkatan…setiap perkara yg kita lakukan mestilah kita nak kn keberkatan kan,….btol x…bukan ape,spaye perkare yg kt buat  2 berjalan dgn lancar n mendapat pahala.…

Baru2 ni result UPU bru je kuar n ak di tawarkan ke UPSI dalam kos pendidikan bimbingan dan kaunseling….alhamdulillah…orang yg pertama tau abg hasra n ckg shireen…mse 2 syukur sgt2…ak ingat sgt ayat yg kluar dr mlut abg hasra…die kate ‘berkat zhafran’….mksd die,berkat sebab adenye hubungan yg baik dgn org di sekeliling aku…huhuhu..

Die slalu kate yg klau kite buat baik,pasti dibalas baik….abg hasra kate berkat dari doa adik2 junior n para guru,….sebagai  cth ckg2 slalu tnye: ‘zhafran dpat bljr mane n aku akan jawab, blom tau lagi…ckg2 pun trus jawab: insyALLAH  zhafran dpt pnye,jgn rsau….ckg saraswati pun pernah kate kat ak, klau kt berbuat  baik dgn org lain pasti Tuhan bagi yg terbaik kpd kt…so die kate,berserah saje pade Tuhan…zhafran pasti dapat yang terbaik….alhamdulillah berkat doa keluarga,para guru,rakan2 n adik2 junior ak dapat ape yg ak nak sangat2 tu iaitu kos pendidikan kaunseling n aku bakal menjadi seorang guru kelak…..




Macamtulah kehidupan,,….kita tidak mampu menjadi seorang yg sempurna tapi cubalah jadi yang terbaik….yang paling penting hubungan kita dengan orang sekeliling…cube elakkan diri dari menyakiti hati orang lain….ak pun pernah buat ornag lain sakit ati tapi ak cube untuk berubah…abg hasra slalu kate,sebelum tido maafkan segala kesalahan org lain kpd kita,….insyALLAH hdup kita menjadi tenang…dan amalkan sikap ‘minta maaf’…jgn terlalu ego….=)


Alhamdulillah setakat ni perkara yg ak buat sentiasa di permudahkan…kadang2 ujian dri ALLAH akan sntsa dtg…tp kt kne terimenye dgn ati terbuka n kt kene ingat yg ALLAh uji kt kerana ALLAH tau kt mampu harunginye n kt merupakan insan bertuah yg di pilih oleh ALLAH….yg penting jangan cepat menyerah kalah kerana ‘pintu kejayaan tidak hanya satu’….bersangka baiklah dengan ALLAH….

Kepada semua pembaca,marilah kite bersama2 ubah diri kite kearah yg lebih baik…maafkanlah kesilpan yg dulu dan jangan sesekali kite berdendam sesame manusia kerana tidak BERKAT hdupkita kelak…semoga hdup kita semua di redai  yg MAHA ESA n sentiasa mendapat berkat dari NYA…amin…jangan lupe juge doakan kjayaan sy smoge cite2 sy untuk menjadi kaunselor suatu hari kelak akan berjaya….amin….

Sekian harini ini dari sy seorg insan biasa yg sukakan khdupn yg luar biasa…..=)
Wassalam…..=)

Tuesday, 19 July 2011

15,16 n 17 julai 2011......

assalamualaikum w.b.t.....

alhamdulillah masih berkesempatan untuk menulis di sini....rndu lame x menulis di blog ini.....15,16 n 17 julai?????pe maknenye......mesti tertanye2kan......=)...arini ak nak kongsi tentang beberapa perkara yang telah berlaku pada tarikh ni....

15 JULAI 2011

alhamdulillah proposal tentang penubuhan alumni asrama smk alor akar yang di rancang oleh abg hasra n aku berjaya di hantar kepada pengetua smk alor akar...insyALLAH lepas2 ni bleh la wat program utk pelajar asrama smk alor akar...ingin tau perkembangan kami bleh singgah di blog kami www.menyusurakar.blogspot.com......(siapa yg ade blog jgn lupe follow yek...)idea tentang alumni ini tercetus hasil drpd kem jati diri asrama smk alor akar yg di jlnkn pd bulan lps.....smoge smk alor akar terus maju....amin....pada tarikh ni juge result upu kuar n ak dpt UPSI...syukur sgt2....gembire sgt2 gak coz takat yg ak tau 8 dr 11 pljr stpm 2010 yg duk ostel dpt U....rekod bru tu...huhuhu...3org dpt UUM,2org UMS,sorg UNIMAS n sorg UITM....

16 JULAI 2011

merupakan hari koko smk alor yg di adakan secara besar-besaran wat pertama kalinye....sepanjang ak 7 thun di alor akar x pernah pun hari koko segempak ini....alhamdulillah smk alor semakin maju...smoge trus maju...amin....ak n abg hasra turut hadir tp bukan sebagai pelawat tetapi selaku DJ yg di jemput oleh ckg....=)







selain itu ak jugak sempat menunaikan solat sunat nisfu syaban,bacaan yaasin n sesi perkongsian ilmu bersama  penghuni asrama smk alor akar...alhamdulillah semuanye berjalan lancar......










17 JULAI 2011

arini plak nak berkongsi gambar....klu g alor akar x sah klu xde sesi 'photografi' trutame dgn geng2 f2.....meh tgk gmbr,.....
MEH TENGOK GAMBAR2 KAMI......



















thats all 4 now....wassalam...............
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...